Адвокат: Дискриминационна е заповедта за маските за ваксинираните служители

Ваксината е препоръчителна, не е задължителна, посочи д-р Мария Петрова

07.07.2021 | 13:49 Редактор: Здравко Черкезов

Днес влезе в сила нова заповед на служебния здравен министър, която освобождава от носене на маски на работното място служители, които са ваксинирани срещу Ковид-19. Но това ще става по преценка на работодателя.

Това е дискриминация, смята адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

"Донякъде това се явява косвено задължение от страна на работодателя, работниците и служителите да се ваксинират въпреки препоръчителния характер на ваксината", изтъкна д-р Петрова.

"Би могло да се третира като неравнопоставено положение, защото: първо, бидейки препоръчителна тази ваксина, всеки един има свободната воля да реши дали да си я постави; второ, има хора, които не си я поставят не защото не искат, а просто защото здравословното им състояние не позволява", обясни още тя.

Проблем би се създал и при отговорността на работодателите да изискват документи и ваксинационни сертификати и как ще обработват тази "чувствителна информация", стана ясно от думите ѝ.

Нова вълна на коронавируса може да очакваме още преди септември, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че в момента най-засегнатите страни са Русия, Кипър и Испания.

Доц. Кунчев обаче не се ангажира с конкретни Ковид мерки, които трябва да се предприемат, тъй като се следят 22 показателя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК