Как се преплитат политиката и пазар(лък)ът дни преди изборите?

Поправителният изпит за партиите е на 11 юли

06.07.2021 | 14:33 Редактор: Искра Ангелова

Дни преди изборите кандидатите за влизане в 46-ия парламент обикалят страната, за да представят своите идеи в търсене на гласоподаватели. Паралелно с това търговци на Женския пазар също агитират, но за да продадат стоката си. Как правим своя избор и пресичат ли се политиката и пазарлъкът? 

Женският пазар в София - една от емблемите на града и мястото, където можеш да намериш всичко, от което се нуждаеш. Сергиите в разгара на лятото са препълнени, както и кошниците с обещания на политиците в период на избори.

"На този пазар има всякакви стоки има и по-лоши, и по-качествени, като в политиката - има хубави политици, които вършат работа, но има и нехубави политици, които не си вършат работата. Така е и с пазара", коментира продавачът Станимир Даскалов.

И пазарът за зеленчуци, и на пазара на политически обещания всички имат една цел - да убедят отсрещната страна, че тяхната стока е най-добрата. За своите 15 години като търговец Станимир познава добрата продукция само за секунди.

"Един зеленчук или плод го познавам само като го погледна. Познавам го на 100% дали става за ядене, дали не става, с какво качество е, от доста време съм на пазара. На пазара ако направиш грешен избор, можеш на следващия ден да го поправиш, а в политиката като направиш един път грешен избори - след 5 години можеш да го поправиш", отсече Станимир.

Поправителният изпит за партиите е на 11 юли, след като само преди няколко месеца пазарлъкът между формациите как да се управлява държавата приключи без резултат. Теглилките на кантара не са с еднаква тежест обаче, когато избираме продуктите за трапезата и новите в политиката, категорични са хората.

"На пазара купуваме за един ден, а в политиката за много години", споделя Таня.

"Едното си е политика, другото си е пазар. Човек има нужда днес от домат и краставица, той си пазарува", допълва Станимир Даскалов.

Гнилите ябълки на пазара не могат да бъдат скрити. Окото не може да бъде излъгано, категорични са търговците. На политическата сцена обаче често качеството на обвивката и съдържанието не съвпадат.

"При избора на продукти гледаме външния вид, а на политиците - ума", казва Венче Стоянова.

И на пазара, и в политиката най-важно е доверието на пазаруващите, на гласуващите към отсрещната страна.

"Един клиент, когато остане доволен от моята продукция, той пак ще се върне при мен, така е и с избирателите. Избираме си някой човек, ако народът е доволен - пак го избират, ако не е доволен повече - приключва темата", каза още Станимир Даскалов.

Политиците също пазаруват, но с обещания, допълват търговците. Пътят от депутатската банка до сергиите е чужд на народните представители, посочва Станимир.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК