Трябва ли да се легализират бакшишите и да им се плаща ДДС?

Това е вариант за уеднаквяване на наличностите в касовия апарат и оборота

05.07.2021 | 19:25 Редактор: Елеонора Танева

Ресторантьори искат да се легализират бакшишите. Целта е уеднаквяване на наличностите в касовия апарат и оборота. Според сега действащото законодателство разминаването се наказва и може да доведе до затваряне на търговския обект за месец.

Узаконяването на бакшишите би спестило много трудности по време на работа. На това мнение е и Теодора Кертикова, която работи като сервитьор.

"На момента сме длъжни винаги, когато имаме бакшиши да ги отделяме по джобове, да ги слагаме в чашки. Това е много трудно, особено, когато има много работа. Понякога не се успява, когато заведението се напълни. Сложно е като процедура, ако трябва да развалиш пари или да дадеш от своите, за да върнеш", обяснява Кертикова.

Глоба до 5000 лева и затваряне за до един месец е санкцията при неиздаден касов бон. Именно затварянето на обекти е най-големият страх на хората в ресторантьорския бизнес, особено след Ковид кризата. От бранша виждат изход в толеранс от страна на проверяващите.

"При проверка сервитьорът да има възможност да докаже до 10% излишък от това, което показва касовият апарат", предлага Петър Стефанов, който е собственик на заведение.

А клиенти споделят, че закръглят сметката с до 10-20%.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите настояват да не се стига до затваряне на бизнеси при първо нарушение и подобни строги санкции да се налагат само при чести разминавания. 

Искат и да не се налага наказание на собственика или управителя на търговския обект, когато вина за неотчетена на касовия апарат продажба има човек от персонала. 

"Този бакшиш се взема, има си код, в Германия е "geshenk", във Франция "surpise" и се чука на касовия апарат. Съответно работодателят вижда това, плаща съответните данъци и разпределя средствата между тези, които са ги придобили или между целия колектив", обясни Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе.

От НАП обсъждат дали тези допълнителни пари трябва да се декларират като доход и да се облагат с данък.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Работя в сферата вече над 20 години.Един добър сервитьор трябва не само да може да сервира а и да може да смята.Щом колежката не сварва да си смята бакшиша и да го отделя да се замисли дали става за тази работа и да си спре един доход отгоре на без това и ниските заплати. Сигнализирай за неуместен коментар