172 часа преди изборите: Външният министър иска спешно от ЦИК отговори за вота

Проблем обаче са съставите на секционните комисии и подготовката на членовете за машинния вот

05.07.2021 | 18:44 Редактор: Десислава Атанасова

От Министерството на външните работи приканиха ЦИК да определи окончателния състав на секционните избирателни комисии в чужбина. Оказа се, че броени дни преди вота той не е готов.

За вота в неделя има разкрити двойно повече секции зад граница, в сравнение с изборите на 4 април. Всички необходими машини са доставени. 

По-малко от пет денонощия остават до отварянето на първата изборна секция в Нова Зеландия. Проблем обаче се оказват съставите на секционните комисии, както и подготовката на членовете за машинния вот. 

"Членовете на СИК, които ще заминат в чужбина, не са минали никакъв курс на обучение от ЦИК, няма и методически указания, които да ориентират членовете на СИК какви са техните ангажименти“, заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев. 

Над 4200 са членовете, които ще влязат в 782-те избирателни комисии в чужбина.

"Все още се очакват разрешение за две секции в Бон, Германия и в Нови Сад, Сърбия. В три секции МВнР не са получили разрешение за разкриване на избирателни секции - Малайзия, Куала Лумпур и в гр. Майнхайм“, обясни Иван Кондов, председател на Работна група "Избори" в МВнР. 

За вота в неделя са доставени 421 машини. По думите на министър Стоев външното министерство си е свършило добре работата по подготовката на вота, но препоръча да се търсят нови опции за гласуване. 

"Всеки път изборите в чужбина стават все по-скъпи и по-скъпи. За мен начинът, по който трябва да гледаме в бъдещето е, след като минем през машините, да се премине към гласуване по пощата, но, дай боже, да станем един ден и като естонците, за да можем да гласуваме електронно", посочи служебният външен министър.

В изборния ден последни ще гласуват сънародниците ни в Сан Франциско.

Вижте повече в репортажа на Петър Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК