До отстрел на мечката от Белица няма да се стигне, ако не нападне отново

Кметът на Белица е категоричен, че мечката няма да бъде преследвана в гората

05.07.2021 | 16:22 Редактор: Десислава Атанасова

От Министерството на земеделието дадоха разрешение за отстрелване на мечката, която преди няколко дни нападна жена в гората. Крайната мярка, обаче, ще се предприеме само ако се стигне до нов инцидент.

Разрешителното за отстрел на мечката е предвидено в законова процедура и не зависи от мнението на обществото. Към момента обаче не е задължително то да бъде изпълнено, ако в района не се прояви повторна агресия от страна на мечка към човек или друго животно. Това заяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Филип Ковашки по време на брифинг. 

Кметът на Белица е категоричен, че мечката няма да бъде преследвана в гората.

"Да тръгнем ние целенасочено в момента, с цялата група ловджии, нагоре в гората, това няма да го правим, гарантирам го. Мечката не е вързана някъде и да чакаме само едно разрешение. Това разрешение - направих справка с други подобни, досега никъде е нямало успех. Диво животно много трудно се хваща в гората", обясни кметът на Белица Радослав Ревански, 

В Белица мненията на хората са разнопосочни. Според част от тях мерки трябва да се вземат, според други обаче, убиването на животното не е наложително .

Към берачите на гъби вече са дадени специални указания.  В района на "Парка за танцуващи мечки" ще бъдат подменени кошовете за боклук и ще бъде издадена забрана за изхвърляне на хранителни отпадъци.

Счита се, че тяхната миризма привлича дивите животни и затова те слизат ниско в гората.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Милен Илиев Минков
преди 2 години
Трябваше, да- е- излязла- вече, брйгадата- на- Шаро,...До- сега, можеше- да- омечи, мечи, дорй- тревопасно ,... Сигнализирай за неуместен коментар