РСМ с нова провокация към България

МВнР заяви, че подобни провокации противоречат на европейските принципи

05.07.2021 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

В края на ротационното си председателство на ЕС Португалия обяви, че македонският някога е бил част от българския език. Държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариаш призова за разбиране към българската позиция, блокираща преговорите на Северна Македония с Европейския съюз. Тези думи предизвиката истинска политически буря в Скопие. Междувроменно стана ясно ,че външният министър на Словения, която от 1 юли пое председателството на ЕС, ще посети България заради спора с РСМ.

Междувременно в Северна Македония се появи нова провокация към България. По време на митинг на младежкия съюз на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за породен път беше използван език на омразата към страната ни. В реч Драган Гюровски нарича българите татари и цитирам - ''гнусни фашисти''. Министреството на външните работи на България осъди остро изказването на Гюровски. От ведомството посочват, че отправените обиди, както и неверни твърдения и вулгарни квалификации са целенасочено насаждане на омраза към страната ни. Външното ни министерство посочва още, че подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение.

Какво развитие предстои - говорим в предаването "Брюксел 1" с колегата Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие.

Цялото интервю гледайте във видеото!