ГЕРБ настоява да се броят всички хартиени разписки от машинното гласуване

От партията призоваха секционните комисии да изпълняват закона, а не указанията на ЦИК

30.06.2021 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

ГЕРБ с ново изискване в навечерието на парламентарните избори. От партията настояват в края на изборния ден протокола от машината и пуснатите в урната разписки да се сравняват. А секционните комисии да броят ръчно хартиените отрязъци, които машините принтират. 

От ГЕРБ заявиха, че ако ЦИК не изпрати указания до секционните комисии да броят разписките, ще бъдат в нарушение на закона. 

Освен съмненията за това кой управлява машините, от ГЕРБ подозират и изборни манипулации, ако секционните комисии не броят на ръка хартиените отрязъци, които машините принтират след всеки гласоподавател. Такава процедура е вписана и в Изборния кодекс, но секционните комисии не са предупредени за нея.

"В методическите указания на ЦИК това липсва", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

От партията настояват в края на изборния ден протоколът от машината и пуснатите в урната разписки да се сравняват.

"Разписките, които ще се броят като бройка по силата по изискването на закона, да се броят и като съдържание и да се засичат с протокола", допълни Чолаков.

ГЕРБ призовава секционните комисии да изпълняват закона, а не указанията на ЦИК. А в ръцете на тези хора са ключовете за програмата, която управлява машините за гласуване, според партията. 

В този списък бил и Атанас Шарков, съветник на служебния министър-председател Стефан Янев. И попитаха дали и кога Атанасов е влизал в сградата на централната избирателна комисия. 

"Дайте да се насочим към истинските хора, които трябва да отговорят. Но кой го е направил трябва да кажат Борисов, Нанков и още няколко", категоричен е говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК