Защо се наложи мъж да плати два пъти една и съща глоба в КАТ?

Оказва се, че случаят не е единичен

29.06.2021 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Мъж плати една и съща глоба към КАТ два пъти. Разликата между двете плащания е една година. Оказва се, че случаят не е единичен. Причината е, че платените чрез онлайн банкиране задължения невинаги се отразяват в системата на полицията.

През януари 2020 година Пламен минава с 12 км над допустимата скорост край Ловеч. След няколко месеца разбира, че има фиш за 50 лв. Плаща глобата по банков път. С отстъпката от 30% е 35 лв. Не иска да показваме лицето му, но не от страх пред държавните институции.

"Веднага същата вечер платих. След това ми остана надпис, че имам фишове с глоби, след като вече съм платил", каза той.

Година по-късно той проверява има ли задължения - отговорът е не. Според КАТ обаче това не е така. Когато подава документи за нови лични документи, научава, че има неплатено задължение. Същото като това от миналата година. И го плаща на място.

"При което като казвам, че съм си платил глобата, господинът от гишето ми казва: "Ако не я платите, няма да си получите документите, което аз го разбирам като ултиматум от чиновник на държавна институция. Разбирам, че плащам едно и също два пъти", допълни той.

От Столичната полиция отговориха за Bulgaria ON AIR, че грешката е в неправилно попълненото заявление първия път. В първия фиш бил посочен IBAN на банкова сметка в БНБ на Фонда за безопасност на движението, а на основание за плащане Пламен трябвало да въведе номера на фиша. Той не го направил и затова системата не го отчела. Но парите са взети. 

Юристи коментираха, че това е често срещан проблем. 

"Дадено лице не може да бъде санкционирано два пъти. Получава се двойно плащане", сподели адвокат Вари Бельов.

Специалистите предупредиха за още проблеми.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК