Стефан Ангелов от SpotiFinance представи нов начин за инвестиране в недвижими имоти

Как да се защитим от инфлацията и дори да се възползваме от нея?

28.06.2021 | 15:10 Редактор: Тодор Петров

В епизод 2 на рубриката "Инвестиции и строителство", част от Money.bg, говорихме за възможностите за инвестиции в недвижимите имоти, без да е необходимо да разполагаме с много средства.

"Инвестиции и строителство" e специална рубрика за инвестиции от бъдещето и пазара на имоти в различните сегменти: жилища, офиси, търговски и индустриални площи, парцели, хотели и други. Говорим за градски и ваканционни имоти, търгове онлайн, дигитални кредити.

В последните месеци имотите са най-горещият инвестиционен пазар в момента в България. Не всеки може да си позволи да инвестира 200-300 хил. лв. в имот.

Предприемач предлага алтернатива - инвестиции в имоти със значително по-малки суми. Това е Стефан Ангелов, който е създател на SpotiFinance - платформата за споделено финансиране в проекти за недвижими имоти с висока възвращаемост.

"Онлайн платформата ни дава възможност на всеки да инвестира в недвижими имоти или в строителни проекти, без значение от средствата, с които той разполага. Платформата се основава на метода краудфъндинг - много хора инвестират в даден продукт, проект или имот с цел той да се реализира. След това си връщат инвестицията, разпределят си печалбата или си получават лихвата, която е обявена за този проект", обясни той в предаването Money.bg.

От SpotiFinance правят добър подбор на всички инвестиционни проекти, така че да са лесно разбираеми за хората.

"В последните проекти в нашата платформа е около 30% прогнозираната доходност, но може би ще стигне много повече от това. Платформата е споделена на spotifinance.com, всеки може да влезе и да разгледа всички проекти в секция "Инвестиционни проекти". Там е обяснено всичко", посочи още Ангелов. 

Вече са представили на публиката нов проект и само за ден след презентирането му вече имат 10% заетост. А предишният им проект, който вече е набрал 95% финансиране, е включва построяването на две еднофамилни къщи в атрактивен район до Варна.

"Новият проект е с фиксирана доходност от 13,5%. 14 месеца е периодът за изграждане на този инвестиционен проект. Включва покупката на земя, набавянето на всички необходими документи, изграждането на съоръженията... И в крайна сметка да имаме земя, която след 14 месеца ще струва много по-скъпо. Проект с висока доходност, обезпечен с купена под пазарните цени земя. Проектът е изключително сигурен", обясни Ангелов.

Явява ли се платформата за инвестиции в строителни проекти и недвижими имоти като алтернативна инвестиционна възможност в период на повишена инфлация?

"За да може някой да се защити от инфлацията и дори да се възползва от нея, има няколко неща, в които може да инвестира. Инвестиции в акции - да. Но тук трябват изключително големи познания. Когато инфлацията се повишава, технологичните акции се понижават. Растат само тези, които правят някакъв продукт. От поскъпването на този продукт те печелят. Покачват се банковите акции, но пък те падат изключително бързо, когато настъпи някаква криза. Остава златото. Не може да си купите злато ей така. Ще го купите под пазарната цена, след това ще го продадете много под пазарната. Купувайки го, вече сте на минус 7-8%", коментира Стефан Ангелов.

И добави, че трябва да имаме ресурс и познания, за да инвестираме в недвижими имоти. Затова платформата на SpotiFinance премахва всички бариери в сектора. 

"Най-голямата бариера е необходимостта от голям паричен ресурс. Хората инвестират при нас, защото предлагаме продукт от самото начало до самия край", каза още гостът в студиото.

Запитан дали ще ескалират цените на недвижимите имоти в следващите месеци, Стефан Ангелов отговори:

Наблюдаваме припокриващи се тенденции на цените както в Америка и Европа, така и в България. Очакванията са цените на недвижимите имоти да се повишават вследствие на инфлационните фактори. Очакванията са през 2021 г. да има значителен ръст на недвижимите имоти - около 7-8-9% за България. А в следващите години ръстът да продължи, но с по-малки темпове. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК