Невъзможно е извличането на информация от черната кутия у нас, търсим помощ от Русия

Платката с паметта е деформирана

25.06.2021 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Все още не е извлечена информацията от черната кутия на падналия МиГ-29 , която беше извадена вчера от морето. Причината - нарушена е целостта на кутията, устройство е било пълно с вода и керосин, а свързващите кабели са изгорели. Платката с паметта също е деформирана. 

"Черната кутия" е устройство по модела на матрьошката - кутия в кутията. Най-защитен е най-малкият модул – този с паметта. В четвъртък от водите на Черно море е изваден само този модул. 

"Това, което ние констатирахме, когато отворихме регистратора вчера освен, че голяма част от защитния материал липсваше, имаше деформации, имаше вода и петролни продукти, отсъстваше електрическият съединител и липсваше лентовият кабел, също така констатирахме нарушения на целостта на модула на паметта", каза началникът на отдел "Въоръжение" подп. Людмил Вълков.

За да не бъдат загубени данните, експертите от авиобаза "Граф Игнатиево" са препоръчали на разследващата комисия - платката с паметта да бъде предадена на производителя. България обаче е сключвала договори за ремонт на изтребителите през 2016 година с Украйна и през 2019 с с РСК "МиГ"

"При договора с Украйна, украинците са ни доставили регистратори, които са произведени в Русия, а тези, доставени през 2019 година, също са произведени в Русия", коментира командирът на Авиобаза "Граф Игнатиево" бриг. ген. Николай Русев.

"Черната кутия" на падналия изтребител МиГ-29 е записвала само техническите параметрите на полета и самолета, но не и звуковите команди. Разговорите са записвани от командния пункт, управлявал учението в Шабла, те са иззети и предадени на разследващата комисия. 

"Този регистратор няма никакви видове маяци, няма светлинен маяк, няма радио маяк, няма звуков маяк, който да позволява да бъде търсен със сонар", коментира още подп. Вълков.

Стана ясно, че мишената, по която е стрелял майор Терзиев, е пусната коректно. 

"Мишената е пусната на точната височина - 7 000 метра на 20 километра от брега на нос Шабла със скорост на изтребителя спускач с 480км. в час, при ограничение 550, така че ние сме били далеч от горната граница на скоростта при спускане на мишената", добави ген. Русев.

Все още няма категорично потвърждение на първоначалната информация, че мишената е падала с по-висока скорост. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК