От 1 юли отварят за туристи "Илинден - Ексохи", облекчават трафика на "Кулата"

Новината обяви областният управител на Благоевград Николай Шушков

25.06.2021 | 11:56 Редактор: Тодор Петров
От 1 юли отварят за туристи

От 1 юли граничният пункт "Илинден - Ексохи" ще бъде отворен за туристи, обяви областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Главният секретар на Министерството на външните работи на Република Гърция е уведомил вчера българското посолство в Атина, че пунктът ще започне да пропуска от гръцка страна туристи с пътници автомобили и автобуси, каза на брифинг пред медии Николай Шушков, цитиран от БТА.

Официалното решение на гръцкото правителство се очаква в рамките на днешния ден, с което ще се уточни режима на преминаване. 

"От българска страна уверявам, че имаме пълна готовност с всички екипи от контролните органи, които да работят на 24-часов режим на работа", посочи Шушков.

Гръцката страна е уведомила българското правителство и за това, че на ГКПП "Кулата - Промахон" ще бъде засилено присъствието с над 20 гръцки гранични полицаи, което да ускори преминаването. 

Очаква се да бъде отворен и граничният пункт "Богородица - Евзони" на границата между Гърция и Република Северна Македония, откъдето ще се пренасочват пътниците от Сърбия и Северна Македония, което също ще намали трафика на ГКПП "Кулата", допълни Шушков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК