Оставки, загуби и реформи в енергетиката

Коментар по темата на експертите Еленко Божков и Васко Начев

24.06.2021 | 21:33 Редактор: Юлия Христова

Шефът на мини "Марица Изток" подаде оставка. За миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева.

Тази оставка е дори закъсняла, вероятно причините в по-дълбок план са други. Комплексът е един от бастионите на един от героите на закона "Магнитски". Там Пеевски коли и беси. Как е точно свързана с досегашния директор е въпрос на време да се установи. Това каза за "Денят ON AIR" енергийният експерт Eленко Божков

Според него истината е, че до близо 2030 г. могат да работят "Марица" 1 и 3.

"Обезпокоен съм от това, което виждам като експертен потенциал в следващото НС. Нещата не са добре, обезпокоен съм от покачването на цените. "Балкански поток" ще го плащаме всички. Дълго време няма да има и справедливост. Управлението в енергийните дружества продължава да е същото, същите хора продължават и сега да крадат", подчерта събеседникът. 

Той е на мнение, че от едната страна е бизнесът, но от другата синдикатите. Начинът е да се разговаря с ЕК, да се търсят възможности. 

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Васко Начев заяви: "Загубите са само формалната страна на нещата, не би трябвало да има нито един изненадан какво се случва в мини "Марица Изток". Каквото и решение за промяна да бъде взето, означава много хора да останат зад борда. Ако загубят "Мариците", никой няма да им обръща никакво внимание". 

По думите му няма и значение кой ще е директор, докато не се смени механизма.

"Основният проблем е какво да се случи с хората, при който и вариант да се избере извън въглищата. Един от вариантите е за парогазови торбини. Не ми се мисли какво предстои следващите няколко години, светът не е готов за това. С всеки изминал ден емисиите вървят нагоре", обясни Начев.

Той е на мнение, че много хора са готови на всичко.

"Погледнете какво се се случва с "Топлофикация"-София. "АЕЦ Белене" отиде в канала. Няма политическа воля и няма значение дали е Иван или Петкан - той винаги ще има възможност да прави комбинации. Това, което трябва да се случи е децентрализация, за което се изисква време", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК