"Черната кутия" на падналия Миг-29 - намерена на 70 метра дълбочина

Тя беше изпратена за сваляне на данните в авиобазата "Граф Игнатиево"

24.06.2021 | 18:36 Редактор: Искра Ангелова

Намериха "черната кутия" на падналия на 9 май изтребител МиГ-29 край бреговете на Шабла. Записващото устройство беше изпратено за сваляне на данните в авиобазата "Граф Игнатиево". 

След 15 дни издирвателна акция в открито море, тази сутрин на 70 метра дълбочина, дистанционно управляема подводница забелязва ярко "оранжевата кутия" - все още прикрепена към отломки от корпуса и двигателите на падналия на 9 май изтребител МиГ-29 край Шабла. 

"В 10:20 "черната кутия" беше открита, в продължение на 20 минути работихме с управляемия телеапарат за извличането и пренасянето на кутията на борда на минен ловец "Цибър", каза командирът на минния ловец "Цибър" кап. Мирослав Добрев.

"Черната кутия" беше извадена и транспортирана до Варна по вода, оттам по въздух до авиобаза "Граф Игнатиево", където ще бъдат снети данните.

"Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка, която съдържа информацията, е здрава и не е повредена, което ни дава надеждата, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня", коментира министърът на отбраната Георги Панайотов.

Ако информацията от кутията бъде успешно извлечена, е възможно да се разбере какво точно се е случило на фаталния нощен полет при военното учение Шабла 2021.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и Радослава Христова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 2 години
От коментарите на авио-специаалисти стана ясна, че причина за катастрофата е ниско издигнатата мишена и проследявайки мишената самолетът, който не трябва да слиза по-ниско от 4000 м. се е сблъскал с повърхността на морето. Вината следователно трябва да се търси от ръководещия пилота и този, който е определил ниската височина на мишената. Сигнализирай за неуместен коментар