КЕВР: Неизбежно е драстичното поскъпване на топлинната енергия

Увеличението се налага заради поскъпването на газа и петрола

24.06.2021 | 15:15 Редактор: Елеонора Танева
КЕВР: Неизбежно е драстичното поскъпване на топлинната енергия

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличи на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и  природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК