Парите за борба със зависимостите у нас не се разпределят правилно, твърдят експерти

По официални данни 27% от българските младежи употребяват наркотици

21.06.2021 | 23:40 Редактор: Калина Донкова

Пари за борба със зависимостите в България има. Спорен обаче е начинът, по който те се разпределят. Това коментира в предаването "Директно" Юлия Георгиева от Фондация "Център за хуманни политики".

По думите ѝ никой не измерва доколко е ефективно разходването на тези средства и реално резултат няма.

"Националния център по наркотични вещества, в последната изтекла стратегия за борба с наркотиците, която изтече през 2018г., има изрично разписана точка за това, че трябва да бъде измерена ефективността на разходените средства. Нещо, което по данни, които получихме по Закона за достъп до обществена информация, изобщо не се е стигнало до там. Изобщо не е сформирана работна група, която да направи въпросното проучване. Тоест, ние не знаем какво се случва", изтъкна още Георгиева.

По официални данни 27% от българските младежи употребяват наркотици. Експертите обаче са категорични, че реалният им брой е многократно по-висок.

Според Георгиева трябва да се наблегне много по-активно и ефективно на работата с ученици и рискови групи с цел превенция и е категорична, че на практика превенция у нас не съществуа.

"Миналата година направихме едно проучване сред ученици. Децата казаха, че имат един час по биология, в който се обръща внимание на тази тема. Понякога, когато класният ръководител е по-отговорен и по-въвлечен в темата, може да покани външни лектори или да проведе самият той някакво обучение. Отделно, неправителствени организации влизат понякога, когато имат тази възможност. Искам да кажа, че това не е превенция, това е предоставяне на информация", каза още тя. 

Крайно време е да бъде създадено координационно звено, което да може да наблюдава какво се случва, кой какво върши и как го върши и да следи ефективността, категорична е Георгиева и подчерта, че това звено трябва да бъде извън отговорните министерства и да включва различни експерти по зависимости.

Вижте целия разговор във видеото.