Проучване: 43% от българите са се срещали с Ковид-19

Сблъсъкът с вируса e бил по естествен път

21.06.2021 | 10:07 Редактор: Елеонора Танева
Проучване: 43% от българите са се срещали с Ковид-19

Почти всеки втори у нас се е сблъсквал с Ковид-19. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Резултатите показват, че около 43% от населението в страната се е срещало с Ковид-19 по естествен път. Изследвани са проби за антитела на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни.

"Взимани са случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително дали човекът е боледувал или не. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, каза собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Пазарджик оглавява класацията с 62% положителни тестове за антитела, а в Ямбол 56-57% от населението е преминало през вируса. В София пък - , всяка трета проба за наличие на антитела е положителна, уточни д-р Калъчев пред БНР.

Той поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела.

Анализът показва, че има хора, които след ваксиниране не са образували антитела, те развиват нисък имунен отговор.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години