Остават 10 дни за прехвърлянето на втората пенсия в НОИ

Крайният срок за тях е 30 юни

19.06.2021 | 21:33 Редактор: Искра Ангелова
Остават 10 дни за прехвърлянето на втората пенсия в НОИ

Още десет дни има хората, които искат да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в Националния осигурителен институт. Крайният срок за тях е 30 юни.

Това се отнася за всички, родени през 1960 – 1964 г. Не на гишетата на НОИ, а на НАП се случва прехвърлянето. Срокът беше даден по изключение на тези, на които остават по-малко от 5 години да навършат възрастта за пенсиониране. Те могат да се опитат вземат информирано решение дали им е по-изгодно да останат в частен пенсионен фонд или да се прехвърлят в НОИ, като използват услуга, актуализирана преди броени дни - на 14 юни, съобщава "24 часа".

Всеки, който е роден след 1959 г., вече може да види реалния размер на основната си пенсия чрез електронния калкулатор на Националния осигурителен институт. За да направи това обаче, трябва да има персонален код, който се издава от НОИ, като осигуреният трябва да отиде лично да го получи. В електронния калкулатор са отразени последните промени в Кодекса за социално осигуряване за новия, по-нисък коефициент на редукция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
МИЛЕНА
преди 2 години
Благодаря за информацията! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Костов
преди 2 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
Костов
преди 2 години
ИмаЕвротръсИздават се безплатно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Задължително ли е лично да отиде човек...нямали някакъв друг начин...например като във всички бели държави по пощата... Сигнализирай за неуместен коментар