Димитър Манолов: 120 000 души ще останат без работа покрай затварянето на ТЕЦ "Марица изток 2"

Ще се наложи ли България да внася ток?

18.06.2021 | 21:08 Редактор: Елеонора Танева

Има ли бъдеще държавната ТЕЦ "Марица изток 2" и ще има ли риск България да стигне до криза за ток?

"Ако ТЕЦ "Марица изток 2" бъде закрита, без работа ще останат около 120 000 души", изчисли президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако затвори ТЕЦ 2 ще спрат и половината от мините, ще спрат работа и ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и "Брикел". В тях работят общо 12 000 души. Твърди се, че на един зает се падат по 13 души, които са ангажирани с обслужване, ремонт, доставки. Т.е. около 130 000 човека остават безработни", прогнозира Димитър Манолов.

Според него държавата трябва да инвестира в изграждането на някакви производствени мощности  или логистични на територия на ТЕЦ 2. Като целта не е само запазването на работните места.

"В България не е много спешно да мислиш за хората, но оставаме без ток. В недалечното минало изнасяхме ток, а сега ще ни се наложи да си го внасяме, не се и съмняваме, че ще той бъде много "евтин", коментира президентът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в световен мащаб само ТЕЦ-овете могат да произведат нужното количество ток.

"За да се заменят въглищата с газ, трябва да се вложат едни пари. И този, който ще ги вложи, трябва да има гаранцията, че ще си ги върне. Друг е въпросът, че в момента няма газова тръба, която да стига до ТЕЦ 2. Разбрах, че в ТЕЦ 2 се подготвят технически решения, които предвиждат едновременно да се горят и въглища, и газ. Това ще помогне по отношение на плащането за емисиите въглероден двуокис", каза Димитър Манолов.

Най-важното е енергийната сигурност на държавата. 

"Въглищната енергетика е единственото 100% независимо производство на електроенергия в България", уточни той. И добави, че основният проблем на ТЕЦ "Марица изток 2" е, че не може да продава тока си на такава цена, че да плаща задължителните квоти за вредни емисии. "Тези квоти започнаха от 5 евро, сега са 50", посочи Манолов. 

Той обясни и защо т. нар. американски централи не са в същата финансова криза, като ТЕЦ 2.

"На тях всички ние им ги плащаме квотите чрез НЕК. Нека не си въобразяване, че има разлика в работата им. Те са били много добри преговарящи и са си договорили такива условия, в които държавата им плаща емисиите, въглищата. Това е чудесен капитализъм. Който е мислил, че могат да бъдат провалени договорите - се лъже", заяви президентът на КТ "Подкрепа". 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК