fallback

Защо хора с необратими здравословни проблеми, периодично доказват, че не са оздравели?

Омбудсманът изпрати препоръки до Министерството на здравеопазването

18.06.2021 | 19:20 Автор: Елеонора Танева

Омагьосан кръг за хората с увреждания. Пациенти с доказани необратими заболявания и ТЕЛК решение, се налага през три години да си вадят ново свидетелство. Процедурата е свързана с прегледи, изследвания и редица документи. Журналистът Ясен Бориславов от 7 години има доказана хронична бъбречна недостатъчност. Има и решение от ТЕЛК с призната 100% инвалидност.

"Живея с изкуствен бъбрек, три пъти в седмицата ходя по 4 часа на диализа. Такива като мен са около 3000 души в България. Това е необратимо състояние, когато е хронично и когато креатининът е над 800, заден ход няма, бъбрекът няма заден ход", каза Ясен Бориславов. 

Пред Регионалната картотека за медицинска експертиза има само две инвалидни места, което създава още трудности. Споделя, че единственият изход е трансплантация. 

"Във въпросната наредба пише, че хора в моето състояние имат вероятност да бъдат трансплантирани, те на всеки три години трябва да бъдат преосвидетелствани. Това е една пълна глупост, защото фактът, че аз ходя на хемодиализа означава, че не съм трансплантиран. Вероятността гръм да те удари е по-голяма отколкото да ти направят трансплантация" възмущава се Ясен Бориславов.

Росица Станева е инвалид по рождение с необратимо увреждане и диагноза Епилепсия. 

"Следващата година ми предстои да мина отново ТЕЛК. Неудобство е, имам един приятел, който няма крака, на количка. Той едва се придвижва. Млад и може да се справя горе-долу. Когато стане възрастен, дали ще може, ще се намира ли някой да го води до там или до лекари", пита риторично жената.

Омбудсманът изпрати препоръки до Министерството на здравеопазването за промяна в наредбата и предоставянето на пожизнена степен на увреждане. 

"Удачно е да бъде спестено времето на хора с увреждания, които и без това трудно се придвижват, за ТЕЛК комисии. За необратими заболявания трябва да бъде предоставена пожизнена степен на увреждане, с която да не се налага преосвидетелстване през три години", каза Диана Ковачева.

Според нея трябва да бъде въведена възможно най-скоро електронната система, която да спести разкарването между институциите.

Отправихме запитване към МЗ възможно ли е наредбата да бъде променена, но не получихме отговор в рамките на работния ден.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback