Крум Неделков: Сектор "Животновъдство” в момента оцелява, целта ни е да се развива

"Той се нуждае от подкрепа, да се модернизира и да достигне европейско ниво", заяви той

18.06.2021 | 15:38 Редактор: Жаклина Иванова
Крум Неделков: Сектор

"В момента  сектор "Животновъдство“ оцелява. Целта е да започне да се развива и постига по-добри резултати", каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков пред журналисти по време на официалното откриване на  Националния събор на овцевъдите в България. 

"Секторът се нуждае от подкрепа, да се модернизира и да достигне европейско ниво. Работим за осигуряване на финансови механизми, но все пак имаме ограничен бюджет. Той няма как да бъде актуализиран в рамките на служебното правителство“, обясни заместник-министърът.

Доц. Неделков допълни, че предстоят анализи и на резултатите от проверките в животновъдни обекти. Открият ли се грешки, ще се търси начин за поправянето им, където и да са били по веригата. Вече има предварителни данни за някои от нарушенията. Те ще бъдат оповестени, когато анализите приключат, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

"На този етап проверките показват някои фрапиращи неща, например, разминаване в броя на декларираните животни в рамките на 50 до 70 % в някои от стадата. Ще се направи анализ, това идва или от регистрирания ветеринарен лекар, който вкарва в системата "ВетИС” съответния брой овце, или от фермер, който поради някаква причина е завишил изкуствено броя на животните. Може и да е техническа грешка, всичко е въпрос на анализ. Ще съберем фактите. Излизам от академичните среди, където винаги говорим с факти. Заключенията, които правим са обосновани на фактически доказателства“, категоричен бе той.

Заместник-министърът уточни, че за два месеца проблемите в сектор "Земеделие“ не могат да се решат изцяло, но целта е да се направят максимален брой проверки за откриване на нарушения. По този начин следващото ръководство на МЗХГ ще има яснота къде трябва да се наблегне, така че констатираните грешки да не се повтарят.

"Обикновено помощта по програма de minimis се предоставя на земеделските стопани в този период на годината. Не знам поради какви причини средствата, равняващи се на близо 30 млн. лв, са разпределени още през месеците януари и началото на февруари на 2021 г.“, каза още Крум Неделков.

Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК