Седмокласниците решаваха задачи по вариант 1 на матурата по математика

Външното оценяване се състоя в близо 1 700 училища

18.06.2021 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

Над 105 000 ученици от 7 и 10 клас се явиха на национално външно оценяване по математика. Тази година за първи път се проверяват знанията и на учениците в 10 клас. Това трябваше да се случи още миналата година, но беше отложено заради пандемията. Седмокласниците решаваха задачи по вариант 1. 

"По български език беше по-лесно. По математика беше по-трудно, въпросите бяха по-сложни. Искам да кандидатствам някъде в по-големите училища", сподели седмокласникът Асен Радков.

Изпитът по математика се проведе в 2 модула, а оценяването е по точкова система. 

"Изпитът премина съвсем спокойно, всички квестори се явиха, всички ученици се явиха, имаше само един болен. Това не е единствената оценка за децата, в крайна сметка учителят сам преценява как да бъде оформена оценката на всеки ученик, тя е комплексна", каза директорът на ОУ "Никола Обретенов“ – Русе Емил Тюлеков.

Всички деца се допускаха с маски, бяха осигурени дезинфектанти, а на входа на училищата се измерваше и температурата им. 

"В рамките на определените графици, абсолютно всичко беше извършено по най-спокойния начин за всички участници, благодарение на организацията и подготовката, която сме извършили предходния ден", отбеляза членът на комисията по организиране на НВО в СУ "Трайко Симеонов“ Силвия Балабанова.

Резултатите от проведените изпити ще бъдат обявени до 28 юни.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК