СО: Всички реставрационни дейности са съгласувани с Министерството на културата

Позицията на Столичната община идва след разкрития на служебния министър проф. Велислав Минеков

17.06.2021 | 20:01 Редактор: Здравко Черкезов
СО: Всички реставрационни дейности са съгласувани с Министерството на културата

Всички реставрационни дейности на пространството около паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъвов мост и скулптурите на лъвовете е направено след съгласуване от Министерство на културата на извършените реставрационни и консервационни дейности.

Столична община е извършвала единствено ремонт и възстановяване на съществуващите настилки и озеленени площи на паметника на Васил Левски. За този ремонт Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство в своето становище, което е неразделна част от издаденото разрешение, са дали ясни указания за осъществените дейности по настилките и озеленяването.

Столична община е представила в МК три варианта за обновяването, като от министерството и НИНКН е избран този, който в най-голяма степен се придържа към съществуващото положение и той е изпълнен. Столична община не е изпълнявала реставрационни дейности по самия паметник на Васил Левски.

Консервацията и реставрацията на паметника на  Цар Освободител Александър II на пл. "Народно събрание" е съгласувана във всичките ѝ части от Министерство на културата, в това число са:  Експертиза и демонтаж на конника, укрепване на земната основа и консервация на каменен постамент и балюстрада, част Конструктивна; укрепване и закрепване на бронзовите фигури, част "Конструктивна"; консервационно-реставрационни работи на паметника на Цар Освободител, част Технологична.

При изпълнението на проекта за изграждане на транспортен възел "Лъвов мост" консервационно-реставрационните дейности на архитектурния паметник "Лъвов мост" са съгласувани от Министерство на културата и изпълнени, съгласно дадените указания.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК