Петков: Има 0% шанс фирмата, взела авансово 100 млн. лв., да е "спечелила" договора

"Автомагистрали" стана повод за ново напрежение между служебния кабинет и бившите управляващи

17.06.2021 | 17:58 Редактор: Здравко Черкезов

Министерството на регионалното развитие е готово с проверката в държавното дружество "Автомагистрали", резултатите съвпадат с излезлия по-рано одитен доклад на Сметната палата. Така държавата е плащала милиони левове за изграждане на инфраструктура, заобикаляйки закона за обществените поръчки, чрез директно възлагане и авансово плащане. 

Темата стана повод за ново напрежение между служебния кабинет и бившите управляващи.

След проверките на строителството на пътища, ремонти на язовири и укрепването на свлачища, и вече констатираните нередности, служебният министър Виолета Комитова обяви: част от цените са определяни по оферта на фирмата, на която е директно възложен проекта. 

"На фирма 1 ѝ даваме свлачище 1 и тя го гледа на око, и казва – ще струва 16 млн. лв. и се сключва договор за 16 млн.", посочи министър Комитова.  

Чрез заобикалянето на обществените поръчки и прилагането на директно възлагане - малките и средни компании не са имали възможността конкурентно да се борят с големитe фирми, получавали милионите – така е била нарушена пазарната икономика. 

"Извинете, една фирма, която получава 100 млн. за една нощ аванс, имаме такъв случай в "Автомагистрали", строителна компания – тя как се състезава с останалите компании на пазара", пита служебният министър на на регионалното развитие.

С тази концентрация на фирми, ние правим 0 конкуренция, шансът тези фирми да са спечелили тези договори, защото са конкурентни, е 0, можем да го видим по цените, които са строени", категоричен е министърът на икономиката Кирил Петков.

Бившият министър и заместник министър на регионалното развитие Николай Нанков определи казаното от служебните министри като пропагандни внушения и манипулация. 

"Как да няма конкуренция, напротив – аз ви споменах когато те провеждаха обществени поръчки се явяваха по 2, до 4 компании, а документите от тези тръжни процедури изчезваха, правораздавателните органи ги намираха в домовете на членове на тръжните комисии, само преди 4 години, когато имаше отново служебен кабинет от президента Радев", посочи бившият министър в "Борисов 3" Николай Нанков.

От Пътната агенция пък съобщиха, че спират изграждането на 4 мостови съоръжения на магистрала "Хемус", тъй като е установено, че те се изграждат без технически проекти. Строителството им се очаква да продължи след 2 месеца, когато новата документация е готова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Хемус се ремонтира от 15 години вече Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Тц,тц, всичко е шуробаджанащина и на око... Сигнализирай за неуместен коментар