Вода с цвят от чешмите изкара жителите на Брестовица на протест

Хората се притесняват, че ще се наложи режим на водата през лятото

16.06.2021 | 19:50 Редактор: Елеонора Танева

Ще се търси европейско финансиране за решаването на проблема с питейната вода в пловдивското село Брестовица. Това стана ясно след протест на местните жители. От чешмите в селото продължава да тече мръсна вода, а ВиК холдингът е отказал да финансира проекта за нов водопровод.

Недоволни от липсата на решение жители на Брестовица окупираха сградата на Областната управа в Пловдив с плакати и с шишета, пълни със замърсена с манган вода. Те поискаха оставки в институциите, отговорни за проблема. 

"Тъй като сутринта господин Николов извади един лист, на който авторитетно беше отбелязано, че водата ни е напълно в нормите, аз искам да го почерпя с тази вода, да види какъв е вкусът на водата в нормите", заяви един от протестиращите.

Протестиращите ще заведат иск срещу местното ВиК дружество - настояват да опрости сметките им за вода, които са плащали досега. Вода няма с дни, а сметките идвали. Водоноските често оставали празни с дни и хората са принудени да си купуват вода за пиене и готвене от магазина. 

Управителят на местното ВиК дружествообясни на протестиращите, че не знае защо Българският ВиК холдинг е отказал да отпусне 25 милиона лева за изграждането на нов водопровод на селото. 

Според Надзорния съвет на Холдинга дружеството е заобиколило Закона за обществените поръчки и е допуснало куп нарушения при избора на фирма. 

След срещата при областния управител на Пловдив, от Българския ВиК холдинг съобщиха, че най-късно през септември ще стане ясно откъде ще бъде намерено финансиране за нов водопровод, който ще струва 31 милиона лев. Първо ще се търсят евросредства по проекта за Възстановяване и развитие. 

Жителите на селото се опасяват, че през лятото ще се наложи режим на водата, тъй като новите кладенци са с намален дебит. Готови са на нови протести.

Подробности вижте в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК