Какви са условията за частичното отпадане на маските и има ли пропуски?

Работниците трябва да са ваксинирани или преболедували

16.06.2021 | 19:28 Редактор: Здравко Черкезов

Частичното отпадане на маските у нас е факт от днес. Предпазните средства не са задължителни в колективи до 7 души. Какви са условията на новата заповед и има ли пропуски?

Десислава Димитрова е управител в салон за красота. Тя е преболедувала Ковид-19 и вече работи без предпазна маска.

"Да, от днес се възползвахме от новия закон, в който отпадат маските", сподели тя. 

Въпреки разхлабването на мерките, обаче, Десислава все още не се чувства напълно спокойна. 

"До някаква степен се чувствам (спокойна, бел. ред.), но има и други вируси, затова е добре да се спазва хигиена, дори аз сложих параван, който да ме предпазва", каза още тя. 

Предпазните средства не са задължителни за работни екипи до 7 души, като условието е те да са ваксинирани или преболедували. Извън обсега на заповедта, обаче остават хората само с положителен тест за антитела

"Към момента няма възможност и заповедта на министъра касае сертификати за преболедували и ваксиниране. Сертификат за антитела все още от националната система не може да бъде изтеглен като такъв, удостоверяващ преболедуване на Ковид-19", обясни микробиологът д-р Йолета Гарванска.

В такава ситуация е и Велин Йорданов. Той е прекарал вируса безсимптомно. Тестът му показва наличие на антитела, но заразата не е била доказана с тест. 

"Ами според тази заповед не мога да ходя свободно без маска, защото не съм в системата", оплаква се той.

Според специалисти, ваксинацията не дава 100% защита от повторно заразяване. По тази причина заповедта се отнася само за работния колектив. 

"Първоначално е направено това да се случва в колектив до 7 души, защото тези хора постоянно са заедно и те няма да се заразят един друг, вече за външните хора – за тях остават маските", посочи общопрактикуващият лекар д-р Айдън Джиниев. 

Отпадането на маските не е със задължителен характер, то ще става по преценка на работодателите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК