Превозвачи: "Зелен коридор" за празни камиони ще облекчи трафика на "Кулата"

За тях се предвижда да се трансформира трасето за бусове и автобуси

15.06.2021 | 17:36 Редактор: Здравко Черкезов

Да се отвори ново трасе за тежкотоварните камиони на "Кулата", което да бъде отделено за празните камиони. Това е предложението, около което се обединиха превозвачи и представители на различни институции на спешна среща днес на "Кулата". Предстои обаче предложението да се разгледа, а превозвачите се надяват новото гише да заработи от 1 юли.

Според превозвачите едно от решенията, които със сигурност ще доведе до моментално облекчаване на трафика на "Кулата", е "зеленият коридор".

"През който ще преминават само празните автомобили с временен мобилен кантар, като се надяваме, че това ще облекчи обстановката на пункта", посочи областният управител на Благоевград Николай Шушков.

"Стана ясно, че е постижимо това, и ще очакваме в най-кратък срок това нещо да се случи, и очакваме да има подобрение в обстановката. Има трасета за леки автомобили, има възможност и трасета, по които да преминават без да се налага това да се отразява на опашката за туристически автомобили", заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите.   

За празните камиони се предвижда да се трансформира трасето за бусове и автобуси. Те от своя страна ще бъдат насочени към друго гише.

"Ще трябва да се направи съответната организация на движението и на шофьорите да им става ясно къде да преминават празните автомобили - това ще бъде само на територията на пункта, няма как да го направим назад на опашката, защото ще изникне конфликт както между шофьорите на ТИР-ове, така и между шофьорите на леките автомобили. Това ще бъде на територията на пункта, очакваме съответната организация, постижимо е", категоричен е Арабаджиев.

Според статистиката, за денонощие през "Кулата" минават около 1400 тежкотоварни камиона. Немалка част от тях са празни.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК