"София прайд" започва с концерт, от БПЦ се обявиха против мероприятието

Същевременно се проведе "Шествие за защита на традиционното българско християнско семейство"

12.06.2021 | 14:15 Редактор: Здравко Черкезов

В 16 часа пред Паметника на Съветската армия се събират участниците в "София прайд", където ще се проведе концерт с участието на Виктория Георгиева, Васил Гарванлиев, Иво Димчев, Рут Колева и Михаела Филева. Парадът ще се проведе под мотото "Отново заедно в подкрепа на човешките права".

Според организаторите "мисията на прайда е да повиши видимостта на тази общност, да поддържа обществения дебат за приемането им, и да покаже на нехетеросексуалните в България, че не са сами".

От Българската православна църква излязоха с официална позиция против мероприятието, "за да не се допуска духовна и телесна зависимост от греха" и за да "пазим децата от съблазънта".

"Вoдeни oт любoв към ближния, кaтo нaй-виcшa фoрмa нa бoгoуcтaнoвeнocт, oщe вeднъж oтпрaвямe aпeл към oргaнизaтoритe и учacтницитe в прeдcтoящия пaрaд нa грeхa, дa ce oтвърнaт oт пътя нa прoтивoecтecтвeнoтo и пoeмaт пo пътя нa cпaceниeтo", пишат от Синода.

В същото време от 12 ч. се проведе "Шествие за защита на традиционното българско християнско семейство" - като форма на протест срещу "София прайд", тъй като според представители днешното събитие "скандализира обществото".

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК