БНБ вече прилага ограничителни мерки по "черния списък"

"Целта е тези фирми да не участват в обществени поръчки", обяви министър Атанас Пеканов

12.06.2021 | 13:50 Редактор: Здравко Черкезов

БНБ вече прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените процедури и изискванията на Закона за мерките срещу пране на пари. Това съобщиха от Централната банка във връзка с решенията по закона "Магнитски". 

Всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с лицата, посочени в списъка, вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки и карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка, уточняват от Централната банка. 

В предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи мерките по закона "Магнитски" като репутационен удар срещу страната ни.

"Списъкът е на Министерството на финансите и снощи бе обновен. Има много фирми, но вече са около 100. Целта е тези фирми да не участват в обществени поръчки и по този начин интересите на държавата да бъдат опазени", заяви той.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК