Спорни промени в болниците - обслужва ли законът частните болници?

Отмяна на условията ще успее да задържи младите кадри у нас, смятат медици

11.06.2021 | 19:45 Редактор: Десислава Атанасова

Промяна в наредбата за основните изисквания към лечебните заведения предизвика остра реакция на медици. Болниците вече няма да имат "нива на компетентност", като отпадат изискванията за извършване на дадена дейност само при определен брой лекари-специалисти и сестри. Опасението на част от медиците е, че текстовете са лобистки в полза на частните лечебни заведения. 

Да отпаднат т.нар. "нива на компетентност" на лекарите. Това предвижда изменението на наредбата за Медицинските стандарти. Те са били подобни и по времето когато доц. Спас Спасков е започнал работа като лекар. Според него с отмяната на тези условия ще успеем да задържим младите кадри у нас. 

"Някога, ако се върнем назад, ние завършвахме така и придобивахме пълните права да лекуваме хората, и в никакъв случай не сме нарушавали нищо в състоянието на тези хора. Работехме под контрола на изключително добри специалисти, каквито има и в момента, така че по този начин се отварят вратите за лекарите, които нямат специалност, новозавършилите и това ще даде възможност за запълване на много свободни места за лекарите. В голямата част от лечебните заведения се затвориха вратите за новозавършилите лекари. Лекарите, които нямат специалност, с отмяната на тези условия, ще се намери изключително много работа точно за този тип лекари. Те ще бъдат обучавани при всяко положение под надзора на добри специалисти, но ще носят и отговорности", обясни Доц. Спасков,

Според съсловните организации на медицинските сестри обаче изменението на наредбата ще доведе до некачествени здравни грижи, тъй като броят на медицинските сестри в страната е на ръба, а средната възраст висока - 55 г. 

"Ние знаем, че персонал няма и те няма от къде да го намерят, за съжаление. Особено в малките населени места, на практика остават пациентите без необходимата грижа. Това може да създаде порочни практики и да се назначават хора, които нямат съответното медицинско образование", каза Петя Недкова от БАПЗГ.

Наредбата предвижда и да бъде намален броят лекари и медицински сестри в болниците, спрямо обема на работата и потока от пациенти. Тук също има разногласия.

"Ще бъде зле за пациентите и ще позволи на работодателя да експлоатира персонала до такава степен, че те да бъдат изтощени, за да си търсят място извън страната, извън професията", допълни още Недкова.

Предложенията за промени са качени на сайта на здравното министерство и подлежат на обществено обсъждане.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК