fallback

Проф. Нейков: "Швейцарското правило" за пенсиите е разумен инструмент

Трябва да се направи корекция на трудовото законодателство, смята още той

10.06.2021 | 09:25 Автор: Десислава Атанасова

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. Кои от тях ще получат увеличение и защо няма да е за всички?

"Общо взето е много популярно. То е една комбинация от 2 показателя - нарастването на заплатите и размерът на инфлацията, взема се по 50% от техните индикатори и се получават тези сакрални 5 или 6%. Разумен инструмент, отразява справедливо. Това заяви в "България сутрин" бившият министър на труда и социалната политика проф. Иван Нейков.

И обясни защо увеличението няма да бъде за всички пенсионери. 

"Засегнати са 2 групи - първо, това са хората с високите пенсии, защото има таван. Другата - тя е нова група, досега не е имало такъв случаи - най ниските пенсиите. На 1 януари увеличиха ниските пенсиите и сложиха нова долна граница - 300 лв. Това беше грешка. Не, че хората нямат нужда от повече пари, но е грешният път. Има друга система - социалното подпомагане, не осигуряване. И сега имаме проблем с 5-те процента. Пътят е през системата за социално подпомагане. Тези, които ще дойдат след 11 юли - да не пипат пенсионната системата", посочи Нейков.

 И апелира към новите управляващи да направят корекция на трудовото законодателство. 

"Социалната сфера е море от задачи. Една от най-важните - корекция на трудовото законодателство, не казвам, че не е добро, просто е остаряло. Другото - една голяма болка, един горещ картоф - проблемът е ТЕЛК-овете, тотално трябва да бъде променена системата. Възрастните хора - България е 4-та по възрастно население. Имаме проблем с използването на капацитета на възрастното население, те са фактор, те са богатство на всяка нация, те са икономически фактор, който трябва да бъде използван", заяви още проф. Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУK

fallback
Още от Предавания
fallback