fallback

Мълчалив протест срещу закриването на Районния съд в Бяла

Това ще ограничи достъпа на населението до правосъдие, смятат хората

09.06.2021 | 19:35 Автор: Десислава Атанасова

Магистрати, юристи, служители и граждани протестираха днес мълчаливо срещу закриването на Районния съд в Бяла. Те се обявиха против предложението на Висшия съдебен съвет за закриване на редица районни съдилища, сред които и тяхното. Превръщането му в териториално отделение ще ограничи достъпа на населението до правосъдие, смятат хората.

Инициаторите на протеста събираха подписка срещу закриването на Районния съд. Събраните подписи ще бъдат внесени във Висшия съдебен съвет. 

"Всички са шокирани, всички са притеснени. При закриването на Районния съд и прехвърлянето на компетентности към Окръжния, се създава голям риск за затруднен достъп до правосъдие и отдалечаване на гражданите от съда, което ще доведе до обезлюдяване на града. В Районния съд има и други служби като Бюрото за съдимост, има държавни съдебни изпълнители, има служба по вписвания", коментира юристът Марияна Джукова. 

Протестиращите са категорични, че Районният съд трябва да остане като отделно формирование. 

"Всяко едно бутане, всяка една промяна в съдебната система трябва да бъде правена много внимателно, и с питане на самите граждани, защото все пак става дума за услуга на гражданите, които са данъкоплатци", обясни нотариусът Димитър Джунов.

Съдът в Бяла обслужва 4 общини – Ценово, Бяла, Борово и Две могили. Към момента сградата му е съборена, с идея да се построи нова. 

В подкрепа на съда днес заседава извънредно и Общинския съвет в Бяла. 

"Бях изненадан, че сме във въпросния списък за модел 4, нова съдебна карта и т.н. Защото аз и цялото население бяхме се предоверили, виждаме, че стартира най-сетне дългоочакваният ремонт, който е напълно нова сграда, след като събориха старата и като виждаме, че се строи нова съдебна палата, всички сме спокойни", посочи кметът на Бяла Димитър Славов.

На сесията беше прието решение, с което местната власт, от името на гражданите, изразява несъгласието си с промените и настоява да се запази статутът на Беленския районен съд. Отделно кметовете на четирите общини ще изпратят протестно писмо.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback