Блокади и протести пред Съдебните палати в София и Бургас

Палатките в центъра на столицата остават, без да пречат на движението

09.06.2021 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

От днес протестиращи започнаха ежедневна блокада на всички входове на Съдебната палата в София. Целта им е да не допуснат главният прокурор Иван Гешев да влезе в сградата.

Новата форма на протест се организира от гражданско движение "Боец", "Демократична България", Инициатива "Правосъдие за всеки". Протестиращи заявиха, че блокадата няма да пречи на гражданите и на дейността на институциите. Палатките пред Съдебната палата остават, движението не е блокирано.

"Последната капка беше санкциите, наложени по закона "Магнитски". Ако имаше действаща прокуратура, нямаше да има такива ендемични корупционни схеми", каза Георги Георгиев – лидер на "Боец".

Протест с искане на оставката на Иван Гешев има и пред Съдебната палата в Бургас. От „Демократична България” заявиха, че ще искат проверка на регионално ниво има ли фирми, свързани с лица от черния списък "Магнитски". 

"Системно неизпълнение на служебните задължения и тежко дискредитиране на съдебната система. Прокуратурата не е разследвала корупцията в България", заяви Димитър Найденов, кандидат за народен представител от листата на "Демократична България" в Бургас. 

Междувременно започна и подписка с искане за оставката на Гешев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК