Румен Радев: Лидерът на ДПС да преосмисли понятието "родина"

Той призова Карадайъ да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание

08.06.2021 | 15:33 Редактор: Десислава Атанасова

"Тази земя е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там след Османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност в защита на нашите език религия и обичаи", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Изказването си той прави пред турския президент по време на посещението си в Анкара миналата седмица. Думите му станаха повод за остър коментар от страна на държавния глава Румен Радев. 

"Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред НС да спазва българската Конституция. Не може да се създават партии на етническа и верска основа", коментира държавният глава. 

В Турция Карадайъ беше поканен освен от Ердоган и от лидерите на основните политически партии, а за срещата стана ясно от публикация на Анадолската агенция.

"Нашите отношения с република Турция са изключително важни. България винаги е работила активно. Турция е важен съсед", посочи Радев.

В работата на институциите у нас също не е трябвало да се намесват странични лица. Така Румен Радев коментира рутинната проверка в няколко служби за сигурност.

"Институциите трябва да работят координирано срещу корупцията", каза още той.

Държавният глава говори по актуални теми, след като откри инициативата "Три морета", където обяви че икономическото сближаване на страната ни със Западна Европа е изключително важно. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Евро Дикоф
преди 2 години
Тоя мерзавец, забрави ли как близа сладоледа на Чалмата, за турските гласове. Сигнализирай за неуместен коментар