"Златният гьол" - 32 млн. са открити във фирмата за дезинфекция на границата с Турция

Оказа се, че половината апарати не са свързани с НАП

07.06.2021 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова

Сензационните 32 милиона лева касова наличност е открила Националната агенция по приходите във фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция. Разкритието на "Свободна Европа" дойде, след като в събота данъчните провериха сървърите на касовите апарати на т.нар. "златен гьол“. Оказа се, че половината апарати не са свързани с НАП.

Дезинфекцията на границата се извършва от фирмата "Пи. Еф. Си." ЕООД по договор с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Данъчната проверка в събота установи, че част от касовите апарати на фирмата са стари и не са свързани с НАП.

"Касовите апарати, които са на пунктовете за лекотоварни и тежкотоварни апарати, отчитат касови бележки, а не са свързани със системата на НАП, тоест това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума, не стига до отчетите на НАП. Половината от касовите апарати, които са тук, не са свързани с НАП", заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

В навечерието на проверката с поста си се раздели изпълнителният директор на "Агенцията по храните" Паскал Желязков. Оказва се, че неговото отстраняване има връзка с различни договори за сериозни суми, сключени от "Агенцията по храните". В това число е и договорът за "златния гьол“, който новото ръководство ще преразгледа. 

"Според информацията, която излезе - към тази година някъде 8 млн. са приходите от този "гьол".  Мисля, че не е икономически изгодно за държавата тази дейност да се извършва - от една страна не е законосъобразно, а от друга страна, не икономическо ефективно  - тези средства да отиват в частна фирма, а не в държавният бюджет", заяви пред БНР министърът на земеделието Христо Бозуков.

Договорът за дезинфекция с фирмата "Пи. Еф. Си." е сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов. С него БАБХ упълномощава частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово". За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
2 rate up comment rate down comment 0
Бунтата
преди 2 години
Абе какво се правите на ощипана невеста!??Ето от каде идват част от пачките в шкафчето!!!!Кой ще влезе в затвора от тази работа и ще се върнат ли парите?????? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Веско
преди 2 години
Аз съм кандидат! За мильон годишно ще се справя. И ще ароматизирам гьола даже :) Сигнализирай за неуместен коментар