Крум Зарков, БСП: Американците ли трябва да кажат кой политически лидер е сред санкционираните?

България става първата страна в ЕС, където законът „Магнитски“ е приложен

07.06.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

„Трябва да призная, че не съм изненадан от скандалите. Всичко това са неща, които ние от БСП, от няколко години говорим и оповестяваме. Два вота на недоверие по въпросите, които бяха обсъдени и сега, и от правителството на САЩ. Страхувам се, че това ще продължи. Скоро се очаква и доклад от Европейската комисия за върховенството на закона. В този доклад не мисля, че ще бъдем добре представени като държава. Всичко това е ужасен удар по и без това накърнения имидж на България. Но от нас зависи да се възползваме от тази подкрепа, в крайна сметка. Тъй като, за съжаление, нашите институции се оказаха неспособни да решат сами тези проблеми“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Крум Зарков от БСП.

Той акцентира на факта, че България става първата страна в Европейския съюз, където този закон е приложен. „Те подчертаха няколко пъти, че това е най-мащабното приложение на този закон за един ден. И ние сме държава от Европейския съюз, фактически ние подронваме цялата система, но да се върнем на големия въпрос. Защо беше нужно да се стига чак дотам, въпреки че имаше десетки, стотици скандали. Отговорът е очевиден. Институциите не си вършат работата. Институциите в България останаха слепи за неща, които хора на десетки хиляди километри от тук видяха“, каза Зарков.

Как стоим в международен план? „Не стоим добре. Не знам за кого говорят. Не знам дали го предпазват или атакуват. Не са и длъжни да го казват. Става дума за Божков, Пеевски, Желязков и за заместник-министъра на икономиката. Това са хора, които бяха част от българската политика и то не от тази, която е институционализирана. Не е ли казвано това стотици пъти? Големият въпрос е, американците ли трябва да кажат кой е този политически лидер? Според мен не“, категоричен е Зарков.

 

„Как да стигнат до този политически лидер? С инструмента на наказателно-процесуалния кодекс, с разследване. Чухме от прокуратурата, че според тях много от данните, които са оповестени от американското правителство също се базират на техни разработки. Ами, чрез тези разработки да стигнем. Нормалния метод е „сигнал-разследване-обвинение-присъда“. Не звучи особено сложно, нали?“, коментира Крум Зарков.

Той припомни думите на Херо Мустафа, че основен неин приоритет ще бъде борбата с корупцията. „Не знам дали й е работа или не, но това, което забелязвам, е, че никой български гражданин, включително политически сили, не се разсърдиха. Напротив, като че ли приветстваха това нещо. Нека един път завинаги започнем да си казваме истината. Българските граждани загубиха до голяма степен доверие, че българските институции могат да решат проблеми от такъв характер. Следователно те гледат, ние гледаме, с надежда към механизма за мониторинг, към европейския парламент, към американците и към кой ли не. Няма американците, нито европейците, да свършат нашата работа. Ние сме тези, които гласуваме след два месеца, ние сме тези, които ще решат тази промяна ще се случи ли или не, и ние сме тези, които трябва да упражнят натиск върху институциите, за да си свършат работата. Иначе унижения от този характер ще продължават“, категоричен е Зарков от БСП.

Относно разкритията на САЩ, Зарков риторично попита: „Защо в този момент? Питайте тях. Надали и те разполагат с тази информация от вчера. Кога са решили, защо така са решили, това е въпрос, който трябва да се зададе на тях, но не е това главният въпрос. Главният въпрос е – истина ли е или не е истина това, което е написано вътре? Кой я определя и какво ще последва от това? Когато има хора, които са давали подкупи има и хора, които са ги взимали. Тези хора надали са от опозицията. Това са хора, които са имали властовия ресурс да помагат на някого да придобива фирми или на трети да заплашва конкуренти. Това не може да се реши, оповестявайки името на политически лидер в телевизионно студио“, заяви Крум Зарков от БСП.

Цялото интервю гледайте във видеото!