Прокуратурата във Видин: Обирът е неуспешен, има безотговорност от "Български пощи“

В трезора е имало над 1 млн. лв. за пенсии

06.06.2021 | 13:35 Редактор: Десислава Атанасова

Тази сутрин маскирани и въоръжени мъже опитаха да ограбят парите за пенсии в пощата във Видин. В трезора е имало около 1 милион лева. Охранителят е бил вързан с белезници. Мъжете влезли в пощата, обезвредили и вързали охраната, след което влезли в трезора. Там се опитали да разбият помещението, но не успели да вземат парите в него.

По предварителна информация в нападнатия трезор на Централната поща във Видин е имало над 1 милион лева, приготвени за изплащане на пенсиите в града. Заместник-окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев потвърди, че опитът за грабеж е неуспешен.

Той специално акцентира върху това, че по първоначални данни е констатирана "ужасяваща безотговорност“ от страна на "Български пощи“ при съхранението и опазването на средствата.

От "Български пощи" категорично отхвърлиха обвиненията на прокуратурата за безотговорност.

"Български пощи категорично заявява, че са спазени всички изисквания на наредба номер 6 и резултатът е, че не е открадната сумата" 

Фирмата обаче работи чрез СОТ система, а служители твърдят, че досега не се е прилагала по специална охрана. 

По време на опита за грабеж не е имало свидетели, има обаче записи от охранителни камери, които тепърва МВР ще анализира. 

През целия ден бяха разпитвани свидетели, включително и касиерката, която има пряк достъп до финансите в пощата. Завързаният с белезници охранител е в шок от случилото се и е прегледан в болница. 

За Bulgaria ON AIR оттам заявиха, че са спазени всички мерки за сигурност в изпълнение на наредба номер 6. Доказателство за това е, че крадците не са успели да проникнат в трезора и да вземат парите. 

Работи се по всички версии, включително и за вътрешна информация. 

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Таня
преди 2 години
Български пощи отдавна са в окаяно състояние. Служителите в малките населени места работят на 2, 4 и 6 часа. Външна фирма транспортира пощата и парите за пенсии. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
....
преди 2 години
Относно наличието на пари за пенсии в този момент едва ли е необходима вътрешна информация - изглежда ми достатъчно системното външно наблюдение върху хронологията при движението на инкасо автомобилите, охраната. А и неуспехът вътре говори по-скоро за липса на вътрешна информация. Сигнализирай за неуместен коментар