Ново съоръжение за поддържане речното корито на Дунав пристигна в Русе, чакано 40 години

То е построено в Нидерландия и изминало повече от 3000 хил. км по реките Рейн-Майн и Дунав

06.06.2021 | 14:15 Редактор: Десислава Атанасова

Чакано повече от 40 години, Русе вече разполага с ново съоръжение за поддържане речното корито на Дунав. То е построено в Нидерландия и измина повече от 3000 хиляди километра за общо 26 дни по реките Рейн-Майн и Дунав. 

Съоръжението пристигна наскоро в Русе с Нидерландски екип от експерти на фирмата-производител. А служителите на АППД в Русе вече са обучени как да работят с него..
 

"Съоръжението е построено в Нидерландска корабостроителница и пътува 26 дни в самоходна баржа по вътрешните водни пътища на реката", обясни директорът на дирекция "Поддържане на корабоплавателния път“ Ивелин Занев.

Освен за проучвания, специалното съоръжение ще се използва и за поддръжка на плавателния път по реката.

"Един от елементите на габаритите, на корабоплавателния път, е дълбочината. За да можем да гарантираме постоянна дълбочина и 94% от времето в годината да бъде свободно корабоплаването, именно този съд и тази драга идва на помощ, с която ние извършваме удълбочаване на корабоплавателния път", посочи инж. Павлин Цонев - директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав“.

Посланикът на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение. Тя пожела попътен вятър и разби бутилка шампанско в корпуса на "Янтра“.

Доставката на специализираното плавателно средство за драгиране е част от Европейски проект. Общата му стойност е над 20 600 000 лв. А драгата се очаква да заработи през следващата година, когато пристигнат останалите елементи от комплекта.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК