Радев: България и Португалия са единни в стремежа си за по-добро бъдеще на Европа

Държавният глава и Марсело Ребело де Соуза посетиха Националната библиотека

03.06.2021 | 20:19 Редактор: Юлия Христова
Радев: България и Португалия са единни в стремежа си за по-добро бъдеще на Европа

България и Португалия са обединени от историята си, от богатото културно наследство и вдъхновението на нашите народи да работят за по-добро бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев днес в СУ „Св. Климент Охридски“, където със съпругата си Десислава Радева присъства на лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“, изнесена от португалския държавен глава. Днес е вторият ден от официалното посещение на Марсело Ребело де Соуза по покана на българския президент.

В Аулата на СУ президентът на Португалската република, който е изтъкнат преподавател и изследовател с академична кариера в сферата на правните и политическите науки, беше удостоен с почетно звание „Доктор Хонорис Кауза“. Впечатляващо е да се види как университетски професор със своите задълбочени познания допринася за развитието на съвременната политика в Европа, подчерта Румен Радев.

Марсело Ребело де Соуза подчерта от своя страна, че оказаният от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ жест означава много за всеки академичен човек. По думите му демокрацията означава свобода и върховенство на закона. Тя е постоянно предизвикателство, изисква ежедневна промяна към по-добро, а действията ни или подобряват, или влошават качеството й. „Трябва да помислим за бъдещето на Европа, за да отговорим на надеждите на хората. От отговора на всички предизвикателства пред ЕС зависи бъдещото му глобално място“, посочи в лекцията си португалския президент.

По-рано през деня Румен Радeв и  Марсело Ребело де Соуза посетиха Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Двамата разгледаха експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“, съдържаща три съчинения, съхранявани в Библиотеката: "Джихан-нюма" (Огледало на света) от 1732 г. на автора Кятиб Челеби, "Тарих ел-Хинд ел-Гарби ел-мусемма би хадит-и нев" (История на Западните Индии) от 1730 г. и "Нузхат ал-муштак фи хтирак ал-афак" (Книга за развлечение на копнеещия да преброди страните) – ръкопис от 1556 г. на Мухаммад б. Мухаммад ал-Идриси. 

Снимка: Президентство на Р България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК