В дните на пандемия сме харчили основно за здраве, техника и домакински уреди

Потребителите най-често са се въздържали от разходи за почивка или ремонти

04.06.2021 | 19:45 Редактор: Юлия Христова

По време на пандемията българите са харчили пари основно за здраве, за техника и домакински уреди. Toва сочат изводите от доклад за влиянието на кризата върху потребителското поведение, година след въвеждането на извънредните Ковид мерки.

Потребителите най-често са се въздържали от разходи за почивка или ремонти, но от списъка им са отпаднали също и разходи, свързани със здравето. Всеки пети пък се опасява, че няма да може да покрива задълженията си към банкови институции.

Валентин Петров работи в сферата на услугите. След спад в оборотите заради пандемията е решил да отложи част от задълженията си, но само веднъж. 

"Това беше през миналата година за 6 месеца, за разсрочване на някои от кредитите, не на всички. След като кандидатствах по мярката 60/40, това пък ми помогна да спра да си разсрочвам кредитите", каза той. 

С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения обаче, задълженията на много хора ще се повишат. 

"Една трета от хората, които анкетирахме, казаха, че се е наложило да теглят заем, дали от банка, дали от роднини и приятели, за да могат да погасяват текущи нужди. Интересното тук е, че тези средства са били насочени най-вече към погасяването на битови нужди и ютилити сметки", посочи председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова. 

Максималният срок за отлагането на кредитите е 9 месеца, който изтича в края на тази година. Икономистите обаче се надяват тези прогнозирани 20% да са просто предупреждение. 

"Именно с една правилна финансова дисциплина, с едни правилно разпределени на портфейла, дали на бизнес портфейла, или на физическия, може и да сведем този процент до по-малко", заяви икономистът Агоп Каспарян. 

Не е ясно колко от хората, които са се възползвали от мораториума, вече са намерили работа и са успели да стабилизират приходите си. 

Има и хора, които докато са отсрочили кредитите си, си позволяват да харчат повече. 

"Предвид всичко е хубаво да правим изчисления и да харчим за това, от което най-много имаме нужда и, разбира се, да успеем да погасим кредита си, защото след това започват процеси с колекторски фирми, съдебни изпълнители", допълни Каспарян. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК