Лекари и фармацевти: Електронната рецепта е много по-удобна от хартиената

Пациентите ще могат да получават изписани лекарства от аптеката само срещу своето ЕГН

01.06.2021 | 20:05 Редактор: Здравко Черкезов

Електронната рецепта стана задължителна. Всички лекарства, които частично или напълно се плащат от Здравната каса, ще се отпускат по новия ред. 

От днес хартиените рецепти остават в историята. Лекарствата, изписани по електронен път, пациентите ще могат да получат от аптеката само срещу своето ЕГН. 

Пенка Недкова и съпругът ѝ за първи път днес ще използват електронната рецепта. 

"Днес с моя съпруг, той в момента е при личната си лекарка за електронна рецепта. И сега за първи път ще я ползваме, не знаем какво е предимството, дали ще бъде по-добре или по зле", сподели Недкова. 

Лекари и фармацевти са на мнение, че електронната рецепта е много по-удобна. 

"Самото разпечатване и подписване изисква време, а тук само с едно кликване на мишката и е готово. И на практика става много бързо, не се губи време в излишно писане. За пациентите и за аптеката е много удобно", коментира личният лекар Айдън Джиниев.

Налага се обаче по-детайлно изпълнение от страна на лекарите. Електронната рецепта, веднъж потвърдена в аптечната мрежа, не може да бъде поправяна. 

"Все още е важно да се оглежда всяко детайлче, винаги може да стане грешка, в номер на рецептурна книжка, количество, таблетки или опаковки, но това са детайли, които много бързо ще бъдат изчистени с времето", смята Джиниев. 

Електронно ще се предписват лекарства, заплащани от Здравната каса. 

"Изключение има за 3-месечни рецепти, издавани по-рано. Но нови рецепти не могат да бъдат издавани на хартия", посочи фармацевтът Евгения Динолова.

За лекарствата на свободния пазар, които пациентите сами плащат, ще може да се издават и хартиени рецепти. 

Към напълно електронен вариант се очаква да преминат и рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства Това обаче се очаква да стане факт след месец. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Иванова
преди 2 години
Лекари и фармацевти са на мнение, че електронната рецепта е много по-сложна и неудобна Сигнализирай за неуместен коментар