fallback

ББР отговори на Петков: Предоставили сме подробна информация на одитния комитет

Банката е направила запитване за правата на достъп на комитета

01.06.2021 | 13:45 Автор: Искра Ангелова

Българската банка за развитие е отказала достъп до кредитните досиета на одитния екип, назначен от икономическия министър  Искането на Кирил Петков дойде, след като стана ясно, че банката е раздала 1 милиард кредити на 8 частни фирми.

"И тук цитирам: "Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем. Край на цитата. За мен това е нарушение на Закона за независимия одит", заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Затова министърът е сезирал Българската народна банка.

"И се надявам с техните контролни функции в максимално бърз срок одитния комитет да има достъп до кредитните досиета както законът го позволява. Единственото, което се надявам е, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна. По никакъв начин това не е атака", допълни той.

В отговор от Българската банка за развитие разпространиха позиция, че Управителният ѝ съвет е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия одитен комитет.

Банката е направила и запитване за правата на достъп на одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка. 

Колко и каква информация е предадена на одитния комитет в детайли не стана ясно. Но пък от отчет на ББР се разбра, че от 2009 г. до днес банката е раздала над 5,6 млрд. лв. под формата на кредити на 18 500 компании. От тях 2,6 млрд. за отишли за 6 500 малки предприятия.

Увеличен е капиталът на ББР 3 пъти - първо през 2008 г. с 500 млн. лв., заради световната икономическа криза и 2 пъти през миналата година. Първият път със 700 млн. лв. за справяне с последствията с коронакризата и втори - със 140 млн. лв., за да се увеличи капиталът на "Първа инвестиционна банка" за участието ни в ERM II.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback