Летни температури: Какво време ни очаква през юни?

Това е месецът на мълниите, на градушките и на силните гръмотевични бури

31.05.2021 | 20:09 Редактор: Искра Ангелова

Дъжд и по-ниски от обичайните температури. Такова време ни очаква през юни. Но ще има ли изненади през първия летен месец на годината?

Слънце, дъжд и гръмотевици - изпращаме последния пролетен месец с динамично време. 

"Като цяло тази година юни ще ни предложи температури близки или малко-по-високи от обичайните, а обичайните са средно и максимално от 24-29 градуса, а минимални - от 12-17 градуса", каза климатологът Симеон Матев.

Въпреки дъждовното начало на първия летен месец, валежите няма да са толкова обилни като предишни години.

"Малко повече ще вали в Северна България, но като цяло дните с превалявания ще са по-малко с около 10 -20 % . Юни е месецът на мълниите, на градушките и на силните гръмотевични бури. Най-сигурният метод за спасението от мълниите, това е да стоите на закрито. Ако нямате такава възможност, гледайте поне да не сте на най-високото място в обозримия хоризонт. Не стойте под самотни дървета и гледайте да се снишите ниско долу на земята", подчерта Матев.

Да се готвим ли за плаж обаче? 

"Температурата на морската вода постепенно ще повишава и макар сега да не е от най-комфортните от порядъка на 18-20 градуса, то ще продължи да се повишава и в края на месеца така обещаваме, че ще бъде доста приятно и по нашите плажове", допълни климатологът.

Заради по-ниските температури през месец юни, хората не бързат с резервациите за лятна почивка.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК