Калфин: Лукашенко няма да се спре пред нищо, за да уплаши протестиращите

Путин се опитва да даде кураж на Лукашенко

31.05.2021 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

ЕС призова за незабавното освобождаване на 26-годишния журналист Роман Протасевич и поиска разследване за арестуването на беларуския опозиционер. Брюксел наложи и нови тежки санкции на Беларус - забрани достъп до въздушното пространство на Евросъюза на беларуските авиолинии. Русия отвърна на европейските санкции, като блокира авиокомпании, които избягват Беларус. Москва не е одобрила маршрутите на поне две компании - "Ер Франс" и Австрийските авиолинии - заобикалящи Беларус по пътя към руската столица. О друга страна - САЩ, Полша и ООН разследват приземяването на самолета. Коментар по темата в предаването „Брюксел 1“ на бившия външен министър и евродепутат Ивайло Калфин.

„Сюжетът ще се развие в много посоки. Целта на Лукашенко беше да покаже на всички, особено в Беларус, че той няма да се спре пред нищо. Както той сам се изрази, за да им пречупи вратовете на тези, които протестират срещу него. Виждаме, че с този страх до голяма степен успява. След като си позволява да свали чужд търговски самолет и то с изпратен военен самолет. Нещо, което е абсолютно безпрецедентно“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Ивайло Калфин и допълни:

„Бих използвал дори по-силна формулировка, но това в действителност е пиратство. Ти взимаш чуждо въздушно средство, заграбваш го, взимаш си отвътре, каквото те интересува, това е действително пиратство. Въпросът е, че няма право. Споменават се други случаи в историята, включително свалянето на самолета на венецуелския президент във Виена преди няколко години, но такова нещо, което се случи в Беларус, го няма по никакъв начин. Да свалиш самолет, да го претърсиш и да си вземеш, който или каквото ти трябва от него“, казва Калфин.

Според него, Лукашенко няма много международни инструменти, за да си направи защита. Това е жест, насочен за сплашване на населението отвътре. Той казва, че няма да се спре пред нищо, включително и пред такъв безпрецедентен акт. Но неговите външнополитически инструменти са доста слаби. И тук идва руската намеса, която се предполага, че има някакво съдействие. Трима руски граждани са слезли и са си заминали от самолета, след като е бил арестуван Протасевич. Разбира се, няма доказателства, че те са свързани с това, той да бъде проследен, свален и хванат“, коментира Ивайло Калфин.

Това се получава, и то не само в Беларус, случва се и с всички, които използват услугите на най-нормални търговски авиокомпании. „Има няколко варианта относно това, по какъв начин те са разбрали, че този човек е в самолета. Един от тях е да са пробили системата с лични данни на авиокомпанията и да са намерили пътника там. Другият вариант е просто да са го проследили, да са го видели, че си купува билет, че отива на летището и се качва в самолета“, допълва Калфин.

Ивайло Калфин смята, че Лукашенко се е уплашил от масовите протести през миналата година в Минск. „Сега мисля, че ще отиде до край и няма да се спре пред нищо да уплаши тези в Беларус, които протестират срещу него. Самият журналист сигурно е участвал в демонстрациите срещу Лукашенко, в което аз не виждам нищо лошо. Все пак това е едно 26-годишно момче, журналист, не е престъпник или терорист. Впрочем, Лукашенко го нарече терорист. Журналистът не е толкова интересен, колкото да се всее страх в цялото общество в Беларус и особено в журналистическите среди, които са достатъчно притискани там“.

Според бившия външен министър, въпросът е докъде ще стигне Лукашенко с действията си. „Ако реши да ги доведе докрай, животът на журналиста със сигурност би бил в опасност. Ако все пак се появи някакъв здрав разум у Лукашенко, той ще освободи журналиста.

Надали ще има някакви изненади. Това е абсолютно незаконно действие в нарушение на всички международни договори“, допълва Ивайло Калфин.

Когато една агенция на ООН разследва, логично е, ако е сериозен въпросът, той да стигне до Съвета за сигурност на ООН, където Русия е една от страните с право на вето. Така че, независимото разследване е за това, да има една алтернатива, която да може да се разпространява достатъчно широко. „Аз предполагам, че ще съвпаднат двете разследвания, не виждам какво друго може да стане. Появи се информация, че прословутият сигнал за бомба в самолета се е появил след като той е бил отклонен. Това е толкова съшита с бели конци история, че няма накъде. На всичкото отгоре е доста некадърно направена от Лукашенко“.

За следващите санкции стана дума на заседанието на Съвета на външните министри. Дочуха се гласове да не се засягат беларуските граждани с тези санкции, по възможност. Но общо взето мнението беше, че ако няма промяна, ако журналистът не бъде освободен – ще има по-тежки санкции. Те са свързани с ограничаването на търговията с беларуски дълг на международните пазари, което би засегнало много тежко икономиката им. Санкции и към определени лица, свързани с антуража на Лукашенко. Една от мерките е да бъде наложен мораториум, ако те имат собственост в чужбина, тя да бъде замразена.

„Санкциите не са всесилни. По принцип санкциите имат ефект в краткосрочен план, но не и в дългосрочен. Така или иначе този случай не може да остане без санкции. Онзи ден беше показана една карта за въздушния трафик в Европа. Беларус беше празно петно отгоре, всички самолети заобикаляха. Това са сериозни приходи за държавата, естествено е да бъде засегнат и бюджета. Естествено е, че и авиокомпанията няма да може да поддържа европейски дестинации. Естествено е и, че беларуските граждани много по-трудно ще излизат по въздух от Беларус“, дава прогнози Калфин.

„Това също няма да има дълготраен ефект, защото няма как Лукашенко да затвори държавата си. Тя все пак се намира в Европа, а не някъде накрая на картата, за да няма толкова значение, през нея наистина има много трафик. Така че, рано или късно Лукашенко ще направи всичко възможно да се отвори трафика. Срещата между Путин и Лукашенко показва, че Путин се опитва да даде кураж на Лукашенко, да му покаже, че Русия стои зад него. Самият жест, че Путин го приема, изразява подкрепа“, категоричен е Ивайло Калфин.

В студиото е и здравният икономист Аркади Шарков от ЕКИП. С него говорим по темата за поскъпването на лекарствата заради пандемията и увеличаване на суровините за тях с близо 200 %.

Целите интервюта гледайте във видеото!


1
1 rate up comment rate down comment 0
Е
преди 2 години
Нали е ваш човек бе, налейте му малко мозък, ха да ви видя ! Сигнализирай за неуместен коментар