1945 и 1946 година - най-кървавите избори в българската история

"Историите ON AIR" тази вечер от 19:00 ч.

29.05.2021 | 14:36 Редактор: Искра Ангелова

Побоища, терор и убийства съпътстват първите два парламентарни вота след преврата от 9 септември 1944 година. Според историците това са най-страховитите избори в българската история. В документалната поредица за историята на изборите у нас разказваме как е протекло гласуването за 26-тото Обикновено Народно събрание и за 6-тото Велико.

Предизборната кампания за 6-ото Велико Народно събрание, което да узакони народната република, се провежда в есента на 1946 година. За да подкрепи и даде указания на комунистическата партия от Москва, в София пристига приближеният до Сталин Андрей Вишински, който е заместник-външен министър на Съветския съюз. 

Следват арести и интерниране на опозиционери. С наближаването на датата на вота репресивните мерки стават все по-силни. Свидетелства за това години по-късно дава бившият политик от РМС и БКП Петър Семерджиев, който по това време е секретар на комунистите в сливенско. 

В деня на изборите са предприети абсолютно всички мерки, които да осигурят победа за кандидатите на Отечествения фронт. Петър Семерджиев пише, че в едно село дори стигат до там, че пробиват дупка над тъмната стаичка в секцията, за да виждат кой каква бюлетина пуска. 

Целият филм може да гледате в "ИСТОРИИТЕ ON AIR" тази вечер от 19:00 ч.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК