Жителите на Самораново протестираха, няма пари за нов водопровод

Поискаха чиста питейна вода, в момента тя е мръсна и негодна

28.05.2021 | 14:02 Редактор: Здравко Черкезов

Масов протест заради безводие в Самораново. Сградата на общината в Дупница беше окупирана от жители на селото. Те настояха за трайно решение на проблема, а властите им отговориха - няма достатъчно средства за подмяна на стария водопровод.

Жителите на Самораново поискаха питейна вода. В момента тя е мръсна и негодна. 

"Постоянно е такава, то за нищо не става, нито за бойлер, развалят се бойлери, перални, всичко. Не става за миене на съдове, водомерите се запушват. Пием отрова. Масово в Самораново населението е болно от рак", каза Лалка Иванова. 

"Нафта във водата имаше преди години по чешмата, всички могат да го докажат как е станало, те ще ни изтровят. Справка на място, действия, дела, това искаме. Дори и да плащаме скъпата вода, да е заслужено, защото все пак е 21 век", заяви Евелина Кадийска. 

Водопроводът е стар, а водохващането не се поддържа добре.

"Затлачено е, запушено е, затлачено е, остаряло е и има нужда от ремонт и от поддръжка. Около 20-30 000 лв. приблизително е само за ремонт на самото съоръжение, за изчистване, за ремонт и подмяна на част от трасето", сметна кметът на село Самораново Райко Цветков. 

Трайното решение е подмяна на водопровода.

Час след началото на протеста напрежението ескалира. Кметът слезе при хората и обясни, че проблемът не е само за Самораново, а и за други села в общината, но липсват пари.

"Че има проблем село Самораново, има, никога не съм го крил. 2019 г. е направено проектиране за подмяна за водопровод на цяло село, само че колкото и да се опитвам да се оправдавам, то е и оправдание, но 4,5 млн. лв. за бюджета на община Дупница е непосилно", каза от своя страна кметът на Дупница Методи Чимев.

Хората му дадоха 14-дневен срок. Ако няма никакво решение, готвят гражданско неподчинение.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК