ББР остана без Надзорен съвет! Министър Петков: В тази банка няма нормален кредит

Банката вече ще може да отпуска кредит за максимум 5 млн. лв.

27.05.2021 | 13:51 Редактор: Десислава Атанасова

Българската банка за развитие остава без Надзорен съвет.  Служебният министър на икономиката уволни двама от тримата членове на съвета, които днес отказаха да се явят на среща при него заради раздадените над 1 милиард лв. кредити на осем частни фирми. 

Първите уволнения в ББР идват седмица след като започна проверка за това как са отпускани големи кредити. Двама от членовете на Надзорния съвет на банката се сбогуват с постовете си. Това са Митко Симеонов и Велина Бурска, които бяха поканени на публично изслушване в министерството, но не дойдоха.

 

Три от 8-те фирми са получили кредити над 140 милиона, две  - финансови средства за над 114 милиона лева.

А в списъка са посочени и още 3 компании, които банката е финансирала със средства в размер на над 60 милиона лева.

"От 1,9 млрд. кредити на държавната Българска банка за развитие към частни фирми (извън търговските банки), 1,8 млрд. лева са към 20 клиента. Досега знаехме за 940 млн. към топ 8. Става все по-скандално. То практически в тази банка нормален кредит няма", заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Специален одитен комитет ще проверява кредитните досиета на фирмите, получили пари от банката. Служебният министър заговори и за обвързаност на банката с определени кръгове.

"Връзки  - "Благоевград -БТ" и "Техномаркет" на Пеевски", посочи Петков.

Очи в очи с министъра на икономиката застана само Стамен Янев. По думите му, в периода от август 2020, откогато той е председател на НС на банката, големи кредити не са отпускани.

"През август не са минавали експортиране. Воден съм от това кое е приоритетно за банката", обясни той.

Като трудна комуникация определи Янев работата между УС на ББР и НС. С решение на Министерството на икономиката ББР вече няма да може да отпуска кредит по-голям от 5 милиона лева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Разчистват си терена и слагат свои хора... Сигнализирай за неуместен коментар