Класици и нови автори звучаха на площад "Славейков" с аудио инсталация

Произведенията оживяха на площада с гласовете на известни наши актьори

24.05.2021 | 22:12 Редактор: Жаклина Иванова

Площад "Славейков" посрещна Деня на българската писменост с аудио инсталация "Звукът на българската литература". 

Произведения на 18 български автори, сред които проза и поезия от вечните Пенчо Славейков, Иван Вазов и Пейо Яворов, както и творби на съвременни автори като Георги Господинов и Виргиния Захариева звучаха в днешния ден на емблематичния площад "Славейков".  

"Това за мен е много специален ден, тъй като аз съм много горда да бъда българка", сподели ученичката Габриела.

"Всеки един 24 май за мен е много специален. Винаги си купувам по една нова книга и днес слушаме българска реч на "Славейков", което е уникално като изживяване. Аз много обичах да идвам на площад "Славейков", да разглеждам старите книги и да усещам миризмата им. Хубаво, че сега има нещо, свързано с книги на "Славейков", добави студентката Александра.
 
"Този ден е специален не само за нашата история, но и за всички нас като българи", отбеляза учителят Десислава Донева.

Малки, големи и възрастни избраха да се разходят по столичния площад "Славейков", обединени от обща цел - да се насладят на светлия празник на българската писменост. У някои се роди и споменът, когато площад "Славейков" всеки ден живееше, отрупан с книги.

"24 май за мен е най-големият мой личен празник заедно с рождения ми ден. Аз цял живот се занимавам с думи, с букви и със сцени и с книги. Щастлив съм на този ден и въпреки, че леко куцам - тръгнах да се разходя. Много ми е празно и никак не ми е приятно да виждам тук този празен площад, тук трябва да бъде пълно с книги", сподели писателят и режисьор Павел Павлов.

"Главната ни мотивация идва от това, че призоваваме, че литературата трябва да се празнува, да се преживява всеки ден, на всякъде и по всяко време. Съответно с тази инсталация ние показваме как съвременните технологии всъщност дават допълнителна възможност и друг прочит на литературата", подчерта организаторът на събитието Симона Василева.

Произведенията оживяха на площада с гласовете на известни наши актьори като Юлиян Вергов и Койна Русева. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК