Вечерта на наградите "Аскеер": История, сцена, аплодисменти

Водещ на церемонията през всички 30 години е Веселин Ранков

23.05.2021 | 19:36 Редактор: Юлия Христова

Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев с награди "Аскеер" за цялостно творчество. 

Тази вечер, за 30-ти път, ще бъдат връчени театралните награди „Аскеер“. Най-много номинации – 6, има представлението "Завръщане у дома“ на Малък градски театър "Зад канала“. Как ще протече церемонията ще разберем сега от Александра Иванова, която е в театър "Българска армия". 

Годината е 1991-a. Тогава група актьори се събират и решават да създадат театрални награди, пародия на наградите "Оскар". Наричат ги "Аскеер", а първата статуетка е направена от хартия.

Водещ на церемонията през всички 30 години е Веселин Ранков. Всяка една церемония е запечатана в съзнанието му. А първата пази в сърцето си.

"Tова беше едно много мрачно време, което много напомняше на нещата, които изживяваме и в този момент. тогава бяха свързани с политически преобразувания в държавата, много студ и много глад. И отново нямаше публика в залите. И това беше един вопъл на актьорите, за да подскажем, че ние все още съществуваме, че сме живи. Спомням си изгряващата звезда Кръстьо Лафазанов", каза Ранков.

Създадени на шега наградите "Аскеер" през последните 30 години се превръщат в едно от най-големите събития на българската театрална сцена. 

"Създаването тогава е било като един майтап, един дженк, във връзка с деня на театъра. Събират се няколко души и решават да бъде формата такава. Вместо артистите от Театъра на армията да ходят с фуражки, с военни дрехи, както винаги са поздравявали колегите си, решават да се изтупат, да сложат смокинги, фракове и дамите да облекат официалните рокли, с бижутата  и така първите, които успяват да го направят - идеята е на Мимоза Вазова, Ивайло Христов и Георги Новаков, които ги кръщава "Аскеери", обясни председателят на фондация "Аскеер" Георги Къркеланов.

През годините отличието са получавали и актьори, които днес са едни от най-утвърдените имена в театъра, но тогава са били в началото на пътя си.

"Tова бяха невероятни моменти - срещата с тези хора, които вече имат толкова много зад гърба си, натрупан опит, изведнъж тези хора са удостоени - тогава срещата е малко по-различна. Важни са аплодисментите", посочи директорът на театър "Българска армия" Мирослав Пашов.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК