Протест срещу опасни мантинели на ремонтираното Околовръстно в Пловдив

Хората искат безопасност, алармира кмет от района

19.05.2021 | 14:10 Редактор: Десислава Атанасова

Над 20 населени места в Родопската яка на Пловдив събират протестна подписка срещу новопоставените мантинели на ремонтираното Околовръстно шосе. Тази сутрин недоволни излязоха на протест и поискаха те да бъдат преместени или премахнати, тъй като според тях крият риск от инциденти.

Последният стана по Великден. Тогава загинаха трима души, защото не могли да избегнат мантинелите.

Протестиращите шофьори се събраха в центъра на село Марково. Те са категорични, че мантинелите са опасни и трябва да бъдат премахнати.

"При инцидент няма къде да избяга шофьорът отсреща. Тези мантинели вкарват в един коридор, където няма къде да мръдне човек", обясниха протестиращите.

"Това е предпоставка за ПТП няма как да имаш стенен фокус и да не е предпоставка за инциденти. Тези мантинели трябва да се премахнат нацяло или да се преместят назад, за да може да се осигури пространство", допълни Роза Динчева.

Пътят в района е изключително натоварен. По него минават и всички тежкотоварни автомобили към най-голямата зеленчукова борса в Южна България. Има и няколко бетонови възела и индустриална зона.

"Хората искат безопасност. Те не са против мантинелите, но искат да бъдат поставени правилно. Или да бъде използван банкетът, или да бъдат оформени аварийни платна, така както е по нормативна уредба", посочи кметът на с. Маково Десислава Терзиева.

Според протестиращите, именно заради мантинелите се е стигнало до тежката катастрофа навръх Великден, при която загинаха трима души. Независимият строителен инженер Камен Матев смята, че в случая има пропуск.
 
"Не е спазено изискването. При проектирането на пътищата са често разположени аварийни площадки", каза той.

"При задръстване, при тези мантинели, без необходимите уширения, нито линейка, нито пожарна може да стигне, за да бъде спасен човешки живот", алармира Михаил Екимджиев, адвокат по европейска интеграция и правата на човека.

"Тези мантинели са поставени съгласно действащ в момента стандарт - за монтиране на ограничителни системи на републиканските пътища. Те по-скоро създават условия за намаляване на последствията от тежки катастрофи. Сами по себе си, те не са предпоставка за възникване на ПТП", категорична е инж. Валентина Бакърджиева от Областно-пътно управление - Пловдив.

Подписката срещу новопоставените мантинели на ремонтираното Околовръстно шосе ще се събира в кметствата, по кафенетата и магазините в селата до 24 май. След това ще бъде предадена на АПИ. В гражданската петиция се включиха и жителите на с. Първенец.

25 милиона лв. са похарчени от държавата за ремонта на Околовръстния път на Пловдив.

Вижте повече в репортажа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Карач
преди 2 години
По малоумно, ремонтирано шосе не бях виждал! Скоро минах от там и тръпки ме побиха, този ремонт е направен за да се трепят хората а не да ги предпазва! С тея мантинели е станало като тунел, ако искаш да избегнеш нещо или се шибаш в мантинелата или в насрещия. Кой *** го измисли това нещо незнам, но обикалям цяла България и по *** решения като ненужно огромни кръгови, тесни околовръстни и други *** творения има само в Пловдив! Или кмета е за смяна или *** който казва кое как да бъд Сигнализирай за неуместен коментар