Учебната година се удължава за малко над 300 училища

Учебните заведения ще публикуват график за планираните дейности до официалния край на втория срок

18.05.2021 | 12:02 Редактор: Жаклина Иванова

Вторият учебен срок за І до ІІІ клас приключва на 23 юни 2021 г., а за ІV до VІ клас – на 30 юни 2021 г. Това предвижда заповед на бившия министър на образованието и науката, съобщиха от МОН.

Учебната година се удължава само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от І до VІ клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда, тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала. 

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и съответно три седмици за учениците от І до ІІІ клас по два начина: 

- за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;

- за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.   

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок. 

Заниманията с деца, които надхвърлят предвидения преподавателски норматив, трябва да бъдат платени на учителите в рамките на делегираните бюджети на училищата, по проекти и/или чрез общинските програми за стимулиране на дейности и изяви на учениците.

Документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано. 

Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юли 2021 г., за да имат възможност да кандидатстват в гимназии с профили "Математика“ и "Природни науки“.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК